Förebyggande vård måste prioriteras i arbetet med psykisk hälsa. Osteopatin kan vara en del av arbetet med psykisk ohälsa.

Publicerat 2025-03-12

Psykisk ohälsa är en av vår tids största folkhälsoutmaningar, men trots att resurserna till psykiatrisk vård ökar ser vi ingen tydlig förbättring i folkhälsan. Hur kan det komma sig? Problemet verkar ligga i en vårdmodell som är skevt inriktad på att behandla sjukdom snarare än att förebygga den. Förebyggande insatser är avgörande men får fortfarande alldeles för lite utrymme i debatten om psykisk hälsa.

Vi vet att psykisk ohälsa ökar i alla åldersgrupper. Regeringens satsning på psykisk hälsa i budgetpropositionen för 2024 – med 100 miljoner extra under 2024 och 1,6 miljarder årligen under 2025 och 2026 – är ett välbehövligt steg i rätt riktning. Men det räcker inte att skjuta till pengar till psykiatrin. Vi måste tänka om och bredda synen på vad vård är, vilka professioner som kan bidra och hur vi kan förhindra att människor hamnar i psykisk ohälsa från början.

En tvärdisciplinär syn på vård.

För att lösa den växande psykiska ohälsan behöver vi en mer tvärdisciplinär vårdmodell, där olika professioner samarbetar för att avlasta psykiatrin och skapa effektivare insatser. Svenska Osteopatförbundet ser med tillförsikt på den pågående debatten om hur vi kan förbättra vården genom ökad samverkan mellan primärvården, elevhälsan, skolan och civilsamhället.

Osteopati – en outnyttjad resurs i förebyggande arbete.

Osteopater arbetar med en helhetssyn på kroppen och dess funktion, och kan spela en viktig roll i det förebyggande arbetet genom att behandla fysiska besvär som ofta hänger samman med psykisk ohälsa. Manuella behandlingar, individanpassade rörelser och rådgivning kan bidra till att minska smärta, förbättra funktion och öka livskvaliteten.

”Vi ser dagligen hur patienter med långvarig smärta, stressrelaterade besvär och nedsatt rörlighet får hjälp att återfå en aktiv och hälsosam livsstil. Att hantera fysiska spänningar och smärta är avgörande för det psykiska välbefinnandet,” säger Emmelie Hansen, ordförande för Svenska Osteopatförbundet.

Forskning visar att kronisk smärta och muskelspänningar kan förvärra stress, oro och ångest. Samtidigt kan psykisk ohälsa ge fysiska symtom som sömnproblem, spänd muskulatur och huvudvärk. Vi måste bryta denna onda cirkel genom en mer holistisk syn på hälsa.

Kropp och själ hänger ihop.

Många med psykisk ohälsa upplever fysiska symtom som sömnsvårigheter, magproblem och kronisk smärta. Samtidigt ser vi hur stress och ångest ofta manifesterar sig i kroppen genom spända muskler, huvudvärk och andningsproblematik. Att enbart fokusera på psykiatrisk behandling utan att adressera de fysiska aspekterna är som att behandla ett sår utan att först rensa bort smutsen.

”Vi måste våga se utanför de traditionella ramarna och inkludera fler professioner i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet. Osteopater kan spela en viktig roll genom att behandla fysiska besvär som ofta är kopplade till psykisk ohälsa,” säger Emmelie Hansen.

Ett nytt synsätt på psykisk hälsa.

Om vi menar allvar med att minska psykisk ohälsa i Sverige måste vi satsa långsiktigt. Vi behöver mer än enbart psykiatriska insatser – vi behöver en bredare syn på hälsa och fler vägar till välbefinnande. Att integrera osteopati och andra kompletterande professioner i vårdkedjan kan vara en avgörande pusselbit för att skapa en friskare befolkning.

Det är dags att sluta lappa och laga och börja bygga en mer hållbar och förebyggande vårdmodell. En modell där kropp och själ får den uppmärksamhet de förtjänar, och där vi vågar ta tillvara på all den kompetens som kan bidra till en friskare framtid.

https://www.mynewsdesk.com/se/svenska-osteopatfoerbundet/pressreleases/foerebyggande-vaard-maaste-prioriteras-i-arbetet-med-psykisk-haelsa-osteopatin-kan-vara-en-del-av-arbetet-med-psykisk-ohaelsa-3374718